Τζούντο
Τμήμα Παίδων-Κορασίδων
Τμήμα Παίδων-Κορασίδων
Τμήμα Παίδων-Κορασίδων
Τμήμα Παίδων-Κορασίδων
Τμήμα Παίδων-Κορασίδων
Τμήμα Παίδων-Κορασίδων
Τμήμα Παίδων-Κορασίδων
Τμήμα Παίδων-Κορασίδων
Τμήμα Παίδων-Κορασίδων
Τμήμα Παίδων-Κορασίδων
Τμήμα Παίδων-Κορασίδων
Τμήμα Παίδων-Κορασίδων
Τμήμα Παίδων-Κορασίδων
Τμήμα Παίδων-Κορασίδων
Τμήμα Παίδων-Κορασίδων
Τμήματα Παίδων-Κορασίδων & Ανδρών-Γυναικών
Τμήμα Παίδων-Κορασίδων
Τμήμα Παίδων-Κορασίδων
Ομάδα Τζούντο
Τμήμα Παίδων-Κορασίδων
Τμήμα Παίδων-Κορασίδων
Τμήμα Παίδων-Κορασίδων
Τμήμα Παίδων-Κορασίδων
Τμήμα Ανδρών-Γυναικών
Τμήμα Ανδρών-Γυναικών
Τμήμα Ανδρών-Γυναικών
Το τμήμα του Τζούντο λειτουργεί στον ΑΟΠΑ για περισσότερα από 30 χρόνια. Ωστόσο, το 2008 ξεκίνησε μία καινούργια προσπάθεια με καινούργιο προπονητή, έφορο και αθλητές με στόχο να αναγεννηθεί το ιστορικό τμήμα, που έχει προσφέρει πάρα πολλές διακρίσεις στο παρελθόν.
Προπονήσεις:
ΤΡΙΤΗ-ΠΕΜΠΤΗ 18.00-19.30
Προπονητής: Κωνσταντίνος Μασούρας, Πτυχιούχος Σχολής Προπονητών Γ' της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού
Για πληροφορίες καλέστε στο 210 806 1041.
Φωτογραφίες από το παρελθόν
2008
2008
2003-04
1991
1990
1990
Φωτογραφίες από επιδείξεις στον «Σπύρο Λούη» 1987-88
Φωτογραφίες από επιδείξεις στον «Σπύρο Λούη» 1987-88
Φωτογραφίες από επιδείξεις στον «Σπύρο Λούη» 1987-88
Φωτογραφίες από επιδείξεις στον «Σπύρο Λούη» 1987-88
Φωτογραφίες από επιδείξεις στον «Σπύρο Λούη» 1987-88
Φωτογραφίες από επιδείξεις στον «Σπύρο Λούη» 1987-88
Φωτογραφίες από επιδείξεις στον «Σπύρο Λούη» 1987-88
1988
1987
...80'
Γενικές πληροφορίες για το Τζούντο
Το ευγενές άθλημα του Τζούντο
Αν και το τζούντο είναι πολεμική τέχνη, η πρακτική και οι μέθοδοί του βασίζονται στην ευγένεια. Η νίκη του αθλητή επιτυγχάνεται υποχωρώντας στη δύναμη του αντιπάλου του, προσαρμοζόμενος σε αυτήν και χρησιμοποιώντας την προς όφελος του.
«Αν αντισταθώ όταν ένας δυνατότερος άντρας με σπρώχνει με όλη του τη δύναμη, απλά θα νικηθώ. Αν, αντί να αντισταθώ, οπισθοχωρήσω, τότε αυτός θα χάσει την ισορροπία του και φυσιολογικά θα σκύψει μπροστά προς την κατεύθυνση που σπρώχνει. Αν εγώ χρησιμοποιώντας τη δύναμή του σπρωξίματος του και καθώς χάνει την ισορροπία του εφαρμόσω μια τεχνική πάνω του, είναι αρκετά πιθανό να τον κάνω να ανατραπεί. Μερικές φορές θα πέσει, απλά και μόνο αν στρίψω το σώμα μου επιδέξια. Αυτό είναι ένα απλό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο μπορεί ένας αγωνιζόμενος να νικήσει υποχωρώντας στη δύναμη του αντιπάλου του. Σε αυτό έγκειται η αρχή της ευγένειας.» Jigoro Kano, Κοdokan, 1947
Η ιστορία του τζούντο
Το Τζούντο πρωτοεμφανίστηκε στην Ιαπωνία το 1882 από τον Jigoro Kano, έχοντας ως βάση τεχνικές από διάφορες σχολές "Ju jitsu" (Τζου ζίτσου) που είχαν αναπτυχθεί στους αιώνες ως πολεμικές τέχνες. Ο Jigoro Kano αφιέρωσε την ζωή του στην εκπαίδευση και διάδοση του τζούντο και δημιούργησε τις βάσης του σημερινού αθλήματος.
Από το 1909 και για τα επόμενα 30 χρόνια, ο Jigoro Kano συμμετείχε στο Ολυμπιακό κίνημα ως μέλος της ΔΟΕ όντας ένας από τους βασικούς συνεργάτες του Baron Pierre de Coubertin.
Ο Jigoro Kano ήταν επίσης υπεύθυνος για την ίδρυση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τζούντο (IJF) καθώς πρότεινε την δημιουργία της στην δεκαετία του 1930. Τελικά η Ομοσπονδία δημιουργήθηκε το 1951 από 13 ιδρυτικά μέλη-χώρες της Ευρώπης.
Σήμερα η IJF συνίσταται από περισσότερες από 180 χώρες.
Το πρώτο Παγκόσμιο πρωτάθλημα έλαβε χώρα στο Τόκιο το 1956, με 31 συμμετοχές από 21 χώρες. Η εισαγωγή των κατηγοριών κιλών επηρέασε την ανάπτυξη του τζούντο, και σήμερα υπάρχουν επτά κατηγορίες ανδρών και επτά γυναικών. Το Τζούντο ανδρών εισήχθη στο Πρόγραμμα της Ολυμπιάδας του Τόκιο το 1964 ως το πρώτο Ολυμπιακό άθλημα που προήλθε από τη Ασία. Μετά το πρώτο Παγκόσμιο πρωτάθλημα γυναικών στην Νέα Υόρκη το 1980, το γυναικείο τζούντο αναπτύχθηκε με γοργούς ρυθμούς. Το 1992, στην Ολυμπιάδα της Μπαρτσελώνα, εντάσσεται στο Αγωνιστικό Πρόγραμμα και το Τζούντο γυναικών, το πρώτο από τα λεγόμενα βαρέα αθλήματα.
Μεγάλες δυνάμεις στο άθλημα θεωρούνται η Γαλλία, η Ιαπωνία, η Κορέα, η Κούβα και η Ρωσία. Ωστόσο, η διασπορά μεταλλείων στους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι πολύ μεγάλη. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνει 25 χώρες μοιράστηκαν τα 56 μετάλλια.
Το τζούντο στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα το Τζούντο εμφανίστηκε τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια και κυρίως μετά τον πόλεμο της Κορέας.
Την αθλητική του μορφή την πήρε το 1977, οπότε και αναγνωρίστηκε από την Πολιτεία σαν άθλημα και εντάχθηκε στον Σ.Ε.Γ.Α.Σ. Τελικά, το 1985 δημιουργείτε η Ελληνική Ομοσπονδία Τζούντο (ΕΟΤ).
Σήμερα η ΕΟΤ αριθμεί πάνω από 150 σωματεία και πάνω από 6.000 αθλητές και αθλήτριες σε όλη την χώρα. Κάθε χρόνο διεξάγονται Πανελλήνια και Διασυλλογικά πρωταθλήματα όλων των ηλικιακών κατηγοριών, καθώς και πλήθος ημερίδων.
Η ΕΟΤ έχει επίσης διοργανώσει με επιτυχία μεγάλα αθλητικά γεγονότα, όπως το Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα Ανδρών & Γυναικών το 1993, το Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα Νέων & Νεανίδων το 1989, τους Μεσογειακούς Αγώνες το 1991, Βαλκανικούς αγώνες κ.αλ.
Κανόνες συμπεριφοράς
Το Τζούντο έχει δύο βασικά στοιχεία - την αθλητική ικανότητα της επίθεσης και άμυνας και την κουλτούρα του αθλήματος μέσω της οποίας παρουσιάζεται αυτή η ικανότητα. Ο ηθικός κώδικας του τζούντο είναι - ευγένεια, θάρρος, ειλικρίνεια, αυτοέλεγχος, τιμή, σεμνότητα, φιλία, σεβασμός. Στους αγώνες τζούντο, ένας τζουντόκα θα αποκλειστεί αν χτυπήσει σκόπιμα τον αντίπαλό του.
Υπόκλιση - Χαιρετισμός
Το πιο ορατό στοιχείο από το τελετουργικό του τζούντο είναι η υπόκλιση. Στους αγώνες, οι τζουντόκα υποκλίνονται ο ένας στον άλλο στην αρχή και στο τέλος του αγώνα για να δείξουν την ευγένεια και τον σεβασμό τους και ο ένας προς τον άλλο ως αντίπαλοι αλλά και προς το θεσμό του τζούντο που ενθαρρύνει το τίμιο παιχνίδι (Fair play). Η υπόκλιση λοιπόν είναι μια σωματική έκφραση ευγνωμοσύνης και εκτίμησης.
Κατηγορίες κιλών
Στο Τζούντο υπάρχουν 7 κατηγορίες κιλών για τους άνδρες και 7 για τις γυναίκες:
Άντρες |
Γυναίκες |
-60 κιλά
-66 κιλά
-73 κιλά
-81 κιλά
-90 κιλά
-100 κιλά
+100 κιλά |
-48 κιλά
-52 κιλά
-57 κιλά
-63 κιλά
-70 κιλά
-78 κιλά
+78 κιλά |
Υπάρχει επίσης η «Ανοικτή» κατηγορία η οποία δεν συμπεριλαμβάνεται στο Πρόγραμμα της Ολυμπιάδας.
Εξοπλισμός
Το τζουντόγκι - η στολή του τζούντο
Το τζουντόγκι κατασκευάζεται από χοντρό βαμβακερό ύφασμα καθώς οι αθλητές πιάνονται από το κολάρο, το πέτο, την ζώνη και το παντελόνι του αντιπάλου για να εκτελέσουν τις διάφορες τεχνικές.
Για πολλά χρόνια, το τζουντόγκι ήταν μόνο άσπρο. Στην Ολυμπιάδα του Σίδνεϊ υιοθετήθηκε και το μπλε τζουντόγκι, για να μπορεί να γίνεται ευκολότερα η διάκριση μεταξύ των αντιπάλων.
Το στρώμα
Ο αγώνας διεξάγεται πάνω σε τετράγωνο στρώμα 8μ χ 8μ και εξωτερική περιοχή ασφαλείας μήκους 3μ.
Το χρώμα των στρωμάτων (Tatami) ποικίλει, αλλά συνήθως χρησιμοποιείται πράσινο για το εσωτερικό αγωνιστικό χώρο και κόκκινο για την εξωτερική ζώνη ασφαλείας
Οι ζώνες στο τζούντο
Με τις διαβαθμιζόμενες ζώνες στο τζούντο αναγνωρίζεται η αθλητική ικανότητα κάθε τζουντόκα, το εύρος των τεχνικών του γνώσεων και η συνεισφορά του στο άθλημα. Ο βαθμός φαίνεται από το χρώμα της ζώνης.
Οι δύο τύποι βαθμών είναι το kyu και το dan. Οι βαθμοί του dan είναι οι υψηλότεροι και επιδεικνύονται με μια μαύρη ζώνη.
Οι βαθμοί του kyu επιδεικνύονται με χρωματιστές ζώνες.
Αν και οι διαβαθμίσεις των kyu ποικίλλουν από χώρα σε χώρα, το πιο αποδεκτό ιεραρχικό σύστημα παγκοσμίως είναι το εξής:
5ο kyu: κίτρινη ζώνη
4ο kyu: πορτοκαλί ζώνη
3ο kyu: πράσινη ζώνη
2ο kyu: μπλε ζώνη
1ο kyu: καφέ ζώνη
1ο - 5ο dan: Μαύρη ζώνη
6ο - 8ο dan: μαύρη ή ασπροκόκκινη ζώνη
9ο - 10ο dan: μαύρη ή κόκκινη ζώνη
Όλοι οι αρχάριοι τζουντόκα ξεκινούν με άσπρη ζώνη.
Οι μαύρες ζώνες απονέμονται στους μαθητές που έχουν επάρκεια γνώσεων στις τεχνικές του τζούντο κι έχουν επιδείξει σοβαρότητα και αφοσίωση ως εκπαιδευόμενοι. Υπάρχει μια γενική αντίληψη ότι η μαύρη ζώνη σημαίνει ότι κάποιος είναι ειδικός. Ο 1ος βαθμός της μαύρης ζώνης (το 1ο dan) στο τζούντο σημαίνει ότι ο σπουδαστής είναι πραγματικά έτοιμος ν' αρχίσει να μαθαίνει τζούντο!
Για να συμμετάσχει ένας αθλητής στους Ολυμπιακούς Αγώνες θα πρέπει να είναι κάτοχος μαύρης ζώνης (1ου dan τουλάχιστον).
Κανονισμοί
Οι δύο αθλητές (τζουντόκα) φορώντας ο ένας μπλε στολή (τζουντόγκι) και ο άλλος λευκή, αγωνίζονται για πέντε λεπτά. Ο αγώνας διευθύνεται από έναν κεντρικό διαιτητή και έναν κριτή (Jury). Tο αποτέλεσμα δίνεται από τον διαιτητή με χαρακτηριστική κίνηση του χεριού και αναφώνηση του βαθμού ή της ποινής.
Ένας αγώνας τζούντο κερδίζεται από έναν αθλητή όταν πάρει ippon (ένας βαθμός = 10 πόντοι) πραγματοποιώντας μία επιτυχημένη τεχνική και άμεσα τερματίζεται ο αγώνας.
Υπάρχουν τεχνικές, οι οποίες αξιολογούνται με μικρότερης αξίας βαθμούς όπως waza-ari (7 πόντους) και yuko (5 πόντους). Υπάρχουν και αντίστοιχης αξίας ποινές που μπορούν να δοθούν σε ένα αθλητή για μικρές παραβάσεις, shido (απλή παρατήρηση) 2 shido (=yuko), 3 shido (=waza-ari) και 4 shido (=ippon). Υπάρχει επίσης και ποινή για μεγάλες παραβάσεις, hansoku make (=ippon), που όπως και στην περίπτωση των 4ων shido, αποφέρει την άμεση ήττα του αθλητή.
Δύο waza-ari προστίθενται για να γίνουν Ippon. Το ίδιο ισχύει και όταν ένας αθλητής έχει ήδη πάρει waza-ari και ο αντίπαλος του παίρνει στη συνέχεια δέχεται 3ο shido.
Το yuko δεν προστίθενται.
Σε περίπτωση που δεν επιτευχεί Ippon, νικητής αναδεικνύεται ο αθλητής που έχει τον μεγαλύτερης αξίας βαθμό,μετά το πέρας των πέντε λεπτών.
Ο βαθμός Ippon δίνεται όταν ο αθλητής, εφαρμόζοντας μία τεχνική ρίψεων, ρίξει τον αντίπαλό του στην πλάτη με πολλή δύναμη, ταχύτητα και έλεγχο.
Waza-ari δίνεται όταν ο διαιτητής και οι κριτές θεωρήσουν ότι λείπει ένα από τα στοιχεία του ippon από μια ρίψη. Αυτό μπορεί να είναι π.χ. ότι ο αντίπαλος δεν πέσει με την πλάτη ή ότι ο αθλητής δεν βάλει αρκετή δύναμη.
Yuko δίνεται όταν λείπουν δύο από τα απαιτούμενα στοιχεία στην ρίψη. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί όταν π.χ. ο αντίπαλος πέσει πλάγια και χωρίς ταχύτητα.
Επίσης, ο βαθμός Ippon δίνεται όταν ο αθλητής, εφαρμόζοντας μία τεχνική ακινητοποίησης, κρατήσει τον αντίπαλό του στο έδαφος για 25 δευτερόλεπτα. Ο διαιτητής ανακοινώνει την αρχή και το τέλος της ακινητοποίησης "osaekomi".
Waza-ari δίνεται όταν ο αντίπαλος ξεφύγει από την ακινητοποίηση σε χρόνο ίσο με 20'' και έως 24''.
Υuko δίνεται όταν ο αντίπαλος ξεφύγει από την ακινητοποίηση σε χρόνο ίσο με 15'' και έως 19''.
Tέλος, ο βαθμός Ippon δίνεται όταν ο αθλητής, εφαρμόζοντας τεχνική πνιγμού ή τεχνική εξάρθρωσης, αναγκάσει τον αντίπαλό του να εγκαταλείψει τον αγώνα χτυπώντας ελαφρά δύο ή περισσότερες φορές με το χέρι/πόδι του ή λέγοντας ''maitta'' («εγκαταλείπω»).
"Golden score"
Στην περίπτωση όπου δεν ανακηρυχθεί νικητής μετά το πέρας των 5 λεπτών, ο διαιτητής κηρύσσει την έναρξη του "Golden score", παρατείνοντας τον αγώνα για άλλα 5 λεπτά και μηδενίζοντας την μέχρι τότε βαθμολογία. Ο αθλητής που θα επιτύχει τον πρώτο βαθμό, ανακηρύσσεται νικητής του αγώνα.
Οι τεχνικές του τζούντο
Υπάρχουν 66 αναγνωρισμένες τεχνικές ρίψεων και 29 τεχνικές εδάφους.
ΚΙΤΡΙΝΗ ΖΩΝΗ
(5o KYU)
ΟΣΟΤΟ ΟΤΟΣΙ
ΝΤΕΑΣΙ ΧΑΡΑΙ
ΟΟΥΤΣΙ ΓΚΑΡΙ
ΚΟΣΙ ΓΚΟΥΡΟΥΜΑ
ΣΑΣΑΕ ΤΣΟΥΡΙΚΟΜΙ ΑΣΙ
ΧΙΖΑ ΓΚΟΥΡΟΥΜΑ
ΙΠΟΝ ΣΕΟΙΝΑΓΚΕ
ΟΓΚΟΣΙ
ΚΕΣΑ ΓΚΑΤΑΜΕ
ΚΟΥΖΟΥΡΕ ΚΕΣΑ ΓΚΑΤΑΜΕ
ΜΑΚΟΥΡΑ ΚΕΣΑ ΓΚΑΤΑΜΕ
ΚΑΜΙ ΣΙΧΟ ΓΚΑΤΑΜΕ
ΚΟΥΖΟΥΡΕ ΚΑΜΙ ΣΙΧΟ ΓΚΑΤΑΜΕ
ΚΑΤΑ ΓΚΑΤΑΜΕ
|
ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΖΩΝΗ
(4o KYU)
ΚΟΣΟΤΟ ΓΚΑΡΙ
ΚΟΣΟΤΟ ΓΚΑΚΕ
ΜΟΡΟΤΕ ΣΕΟΙΝΑΓΚΕ
ΟΥΚΙ ΓΚΟΣΙ
ΟΣΟΤΟ ΓΚΑΡΙ
ΚΟΟΥΤΣΙ ΓΚΑΡΙ
ΟΚΟΥΡΙΑΣΙ ΧΑΡΑΙ
ΜΟΡΟΤΕ ΓΚΑΡΙ
ΓΙΟΚΟ ΣΙΧΟ ΓΚΑΤΑΜΕ
ΚΟΥΖΟΥΡΕ ΓΙΟΚΟ ΣΙΧΟ ΓΚΑΤΑΜΕ
ΟΥΣΙΡΟ ΚΕΣΑ ΓΚΑΤΑΜΕ
ΤΑΤΕ ΣΙΧΟ ΓΚΑΤΑΜΕ
ΚΟΥΖΟΥΡΕ ΤΑΤΕ ΣΙΧΟ
ΓΚΑΤΑΜΕ 1
ΚΟΥΖΟΥΡΕ ΤΑΤΕ ΣΙΧΟ
ΓΚΑΤΑΜΕ 2
ΟΥΡΑ ΣΙΧΟ ΓΚΑΤΑΜΕ
|
ΠΡΑΣΙΝΗ ΖΩΝΗ
(3o KYU)
ΑΣΙ ΓΚΟΥΡΟΥΜΑ
ΣΕΟΙ ΟΤΟΣΙ
ΧΑΡΑΙ ΓΚΟΣΙ
ΤΣΟΥΡΙ ΓΚΟΣΙ
Ο ΓΚΟΥΡΟΥΜΑ
ΤΑΙ ΟΤΟΣΙ
ΟΥΣΙΡΟ ΓΚΟΣΙ
ΤΟΜΟΕ ΝΑΓΚΕ
ΚΑΤΑ ΤΖΟΥΤΖΙ ΤΖΙΜΕ
ΝΑΜΙ ΤΖΟΥΤΖΙ ΤΖΙΜΕ
ΓΚΙΑΚΟΥ ΤΖΟΥΤΖΙ ΤΖΙΜΕ
ΧΑΝΤΑΚΑ ΤΖΙΜΕ
ΜΟΡΟΤΕ ΤΖΙΜΕ
ΚΑΤΑΧΑ ΤΖΙΜΕ
ΟΚΟΥΡΙ ΕΡΙ ΤΖΙΜΕ
ΚΑΤΑΤΕ ΤΖΙΜΕ
PIOTE TZIME
ΚΟΣΙ ΤΖΙΜΕ
ΤΖΙΓΚΟΚΟΥ ΤΖΙΜΕ
|
ΜΠΛΕ ΖΩΝΗ
(2o KYU)
ΟΥΚΙ ΟΤΟΣΙ
ΣΟΥΜΙ ΟΤΟΣΙ
ΧΑΝΕ ΓΚΟΣΙ
ΤΑΝΙ ΟΤΟΣΙ
ΟΥΤΣΙΜΑΤΑ
ΤΣΟΥΡΙ ΚΟΜΙ ΓΚΟΣΙ
ΣΟΥΜΙ ΓΚΑΕΣΙ
ΣΟΤΟ ΜΑΚΙΚΟΜΙ
ΟΥΝΤΕ ΧΙΣΙΓΚΙ ΤΖΟΥΤΖΙ ΓΚΑΤΑΜΕ
ΟΥΝΤΕ ΓΚΑΡΑΜΙ
ΟΥΝΤΕ ΧΙΣΙΓΚΙ ΟΥΝΤΕ ΓΚΑΤΑΜΕ
ΟΥΝΤΕ ΧΙΣΙΓΚΙ ΟΥΑΚΙ ΓΚΑΤΑΜΕ
ΟΥΝΤΕ ΧΙΣΙΓΚΙ ΧΙΖΑ ΓΚΑΤΑΜΕ
ΚΕΖΑ ΓΚΑΡΑΜΙ
ΟΥΝΤΕ ΧΙΣΙΓΚΙ ΧΑΡΑ ΓΚΑΤΑΜΕ
ΟΥΝΤΕ ΧΙΣΙΓΚΙ ΚΑΝΟΥΚΙ ΓΚΑΤΑΜΕ
|
ΚΑΦΕ ΖΩΝΗ
(1o KYU)
ΧΑΡΑΙ ΤΣΟΥΡΙΚΟΜΙ ΑΣΙ
ΤΕ ΓΚΟΥΡΟΥΜΑ
ΟΥΤΣΟΥΡΙ ΓΚΟΣΙ
ΓΙΟΚΟ ΓΚΟΥΡΟΥΜΑ
ΧΑΡΑΙ ΜΑΚΙΚΟΜΙ
ΟΥΚΙ ΒΑΖΑ
ΚΑΤΑ ΓΚΟΥΡΟΥΜΑ
ΣΟΥΚΟΥΙ ΝΑΓΚΕ
ΟΥΡΑ ΝΑΓΚΕ
ΓΙΟΚΟ ΒΑΚΑΡΕ
ΓΙΟΚΟ ΓΚΑΚΕ
ΓΙΟΚΟ ΟΤΟΣΙ
ΟΜΟΤΕ ΣΑΝΚΑΚΟΥ ΤΖΙΜΕ
ΓΙΟΚΟ ΣΑΝΚΑΚΟΥ ΤΖΙΜΕ
ΟΥΣΙΡΟ ΣΑΝΚΑΚΟΥ ΤΖΙΜΕ
ΣΑΝΚΑΚΟΥ ΓΚΑΡΑΜΙ
|
|
Γλωσσάρι
Δόκιμος όρος |
Ελληνικά |
Ju |
τζου (Ju) - ευγένεια, πραότητα, καλοσύνη |
do |
ντο (do) - αρχή, κανόνας, δρόμος |
Judo |
τζούντο (Judo) - ο δρόμος της ευγένειας/πραότητας |
Judoka |
τζουντόκα, αθλητής του τζούντο |
Shinpan |
διαιτητής |
Kyu |
βαθμός - βαθμίδα |
Dojo |
αίθουσα προπόνησης |
Tatami |
στρώμα του τζούντο |
Shiai |
αγώνας |
Hajime |
αρχίστε |
Matte |
περιμένετε |
Sono mama |
μην κινήστε |
Yoshi |
συνεχίστε |
Osaekomi |
ακινητοποίηση |
Toketa |
σπάσιμο της ακινητοποίησης |
Maitta |
παραδίνομαι |
Sore-made |
τέλος |
Ippon |
1 βαθμός (10 πόντοι) |
Waza-ari |
7 πόντοι |
Yuko |
5 πόντοι |
Waza-ari-awasete-ippon |
2 βαζάρι κάνουν ένα ιππόν |
Shido |
σημείωση (ποινή) |
Hansoku-make (= Ippon) |
αποκλεισμός (ποινή) |
Waza |
τεχνική/ές |
Tokui-waza |
η καλύτερη τεχνική ενός αθλητή |
NAGE-WAZA |
τεχνικές ρίψεων |
Tachi-waza |
τεχνικές από όρθια θέση |
Te-waza |
τεχνικές χεριών |
Koshi-waza |
τεχνικές γοφού |
Ashi-waza |
τεχνικές ποδιών |
Sutemi-waza |
τεχνικές αυτοθυσίας |
Ma sutemi-waza |
τεχνικές αυτοθυσίας προς την πλάτη |
Yoko sutemi-waza |
τεχνικές ανατροπής προς το πλάι |
KATAME-WAZA |
παλαιστικές τεχνικές εδάφους |
Ne-waza |
πάλη στο έδαφος/τεχνικές εδάφους |
Osae-komi-waza |
τεχνικές ακινητοποίησης |
Shime-waza |
τεχνικές πνιγμών (περίσφιξης) |
Kansetsu-waza |
τεχνικές εξαρθρώσεων |
Sensei |
δάσκαλος |
Rei |
Υπόκλιση-χαιρετισμός |
Ritsu rei |
Χαιρετισμός από όρθια θέση |
Za rei |
Χαιρετισμός από γονατιστή θέση |
senseini rei |
χαιρετισμός δασκάλου |
someni rei |
χαιρετισμός ιδρυτού |
ushiro ukemi |
πίσω πτώση |
yoko ukemi |
πλαϊνή πτώση |
Mae ukemi |
μπροστινή πτώση |
mae mawari ukemi |
πτώση μπροστά με κυβίσθηση |
1-2-3-4-5 |
1ίτσι - 2νί - 3σαν - 4σί - 5γκό |
6-7-8-9-10 |
6ρόκου - 7σίτσι - 8χάτσι - 9κίου - 10τζού |
Dojo |
η αίθουσα |
Tatami |
το στρώμα |
Seiza |
παραδοσιακός τρόπος καθίσματος |
Judogi |
τζουντόγκι, φόρμα του τζούντο |
Eri |
πέτο |
Ushiro eri |
Πέτο πίσω από το λαιμό |
Mae eri |
Μπροστινό πέτο |
Yoko eri |
Πλαϊνό πέτο |
Sode |
Μανίκι |
Obi |
Ζώνη |
Suso |
Παντελόνι |
Tori |
ο αθλητής που εκτελεί κάποια άσκηση |
Uke |
ο αθλητής που βοηθάει στην άσκηση |
Kumikata |
πιάσιμο του judogi |
Kuzushi |
σπάσιμο ισορροπίας |
Tai sabaki |
Μετατόπιση σώματος με βηματισμό |
Tsukuri |
φόρτωμα |
Kake |
πτώση |
|